söndag 22 april 2012

Dubbelmarinerad fläskfilé med potatispuré smaksatt med rostad vitlök & timjan

6 personer

Potatispuré

1 kg mjölig potatis
1 burk cremé fraiche rostad vitlök & timjan
salt & peppar
grädde

Koka potatisen & gör till mos. 
Tillsätt alla ingredienser efter smak & tycke.

Dubbelmarinerad fläskfilé

2 st fläskfiléer (1,2 kg)
salt & peppar
lime
färska örter tex timjan

Marinad 1

3/4 dl vit balsamvinäger
3 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipepper ancho style
3/4 dl tomatpuré

Marinad 2

3 vitlöksklyftor tunt skivade
4 msk mörkt muscovadosocker
1 dl mörk rom (kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
1 dl färskpressad limejuice (ca 4 lime)
2 1/2 dl rapsolja

2 dagar före festen

Blanda ihop allt till marinad 1.
Putsa köttet och lägg i dubbla plastpåsar.
Häll på marinaden & knyt ihop.
Lägg i kylen 1 dygn.

Dagen efter

Sätt ugnen på 150 grader.
Ta upp köttet ur marinaden.
Bryn det runt om i olja.
Lägg över på ett ugnssäkert fat.
Salta & peppra.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70 grader.
Ta ut och låt svalna.

Blanda ihop marinad 2.
Skär köttet i tunna skivor.
Lägg i dubbla plastpåsar & häll på marinaden.
Knyt ihop och lägg in i kylen ca 1 dygn.

4 timmar innan servering:
Lägg upp köttet på ett fat.
Häll över marinaden.
Precis innan servering.
Garnera med limeskivor & färska örter.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar