måndag 8 oktober 2012

Recept på kanelbullar

Här kommer mitt och familjens favoritrecept på kanelbullar.
Väääldigt mycket fyllning men det är ju det som är gott.

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g smör
1,5 dl socker
2 msk malen kanel
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma 

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. 
Värm till 37 grader och häll över jästen.
Rör så att jästen löser sig.
Tillsätt, salt, socker, kardemumma och nästan all mjöl.
Arbeta degen så den blir smidig.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop fyllningen.
Arbeta med degen på ett mjölat bakbord.
Dela i två delar och kavla ut till en platta 30x45 cm.
Fördela fyllningen och vik långsidorna mot varandra.
Skär i 2 cm breda remsor.
Snurra remsorna och snurra ihop dem till knutar.
Lätt i formar och täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min.
(går självklart göra vanliga snurror om man vill det)

Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
In i mitten av ugnen 8-10 min. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar