söndag 9 december 2012

Julgodis


Vita romkulor

ca 20 st

1 dl grädde
2 msk ljus rom
250 g vit choklad
florsocker

Koka upp grädde och rom i en kastrull.
Ta av från plattan och blanda i hackad choklad tills den smälter.
Låt smeten stelna och forma till kulor och rulla i florsocker.

Vet inte vad som hände men min smet stelnade aldrig så de blev lite platta men ack så goda!
Mitt favoritgodis!

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

ca 60 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
nästan en hel påse Turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Klä en form 20x20 men bakplåtspapper.

Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao, och karamellerna i en kastrull.
Låt koka upp under omrörning. 

Låt sedan koka kraftigt utan lock till temperaturen visar 117-120 grader
eller tills smeten klarar kulprovet. 
Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan att stelna.

Smält chokladen i vattenbad. Det ska bara skilja ca 10 grader mellan chokladen och kolan.
Skär eller klipp i bitar och doppa i chokladen.
Strö lite havssalt på.

Min mans absoluta favorit!

Kram 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar