fredag 22 februari 2013

Kladdkaka med nötkola

Ja men det kan ju inte bli äckligt. 
KLADDKAKA med NÖTKOLA! Alltså kola med salta jordnötter i!!!!

12 portioner

2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
100 g hackad mörk choklad

Toppning:

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk smör
2 dl salta jordnötter

Smöra och bröa en form, 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.

Smält smör tillsammans med hackad choklad i en kastrull på svag värme under omkörning.

Blanda försiktigt ihop alla ingredienser och häll i formen. 
Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Låt svalna i 30 minuter.

Toppingen gör du när kakan svalnat! Jag gjorde den under tiden och då var den inte så rinnig när jag skulle hälla på den på kakan.

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka till 120 grader.
Rör om då och då.

Ta bort från värmen och klicka i smöret.
Rör runt ordentligt och vänd ner jordnötterna.
Häll över kakan.
Servera ljummen eller kall.


1 kommentar: